Etiquetas

Escriptores en l'ombra

Escriptores en l’ombra

« La història de la literatura està plena d’escriptores secretes, dones que han deixat el millor de si mateixes sense que es reconeguera el seu valor. Algunes d’elles són avui molt conegudes, encara que en el seu moment passaren desapercebudes i fins i tot hagueren d’amagar la seua identitat sota un nom masculí. Caterina Albert (Víctor Català), Cecilia Böhl de Faber (Fernán Caballero), Aurore Dupín (George Sand), Karen Blixen (Isak Dinesen) o Mary Ann Evans (George Elliot) són algunes de les escriptores que es van trobar en l’esmentada situació. També Jane Austen, que signava les seues novel·les d’èxit com « A lady », o les germanes Brontë, Charlotte, Emily i Anne, que van debutar amb un recull de poemes firmat per Currer, Ellis i Acton Bell : tres germans en lloc de tres germanes. Pitjor va ser el cas de María Lejárraga, que publicava les seues obres sota el nom del seu marit (Gregorio Martínez Sierra) com si l’autor fóra ell. Però escriptores secretes no ho són només les que van decidir ocultar el seu nom ; ho són, sobretot, les que van veure oculta la seua obra. A algunes les va eclipsar la potent llum que emanaven les seues parelles : Milena Jesenská i Kafka o Zenobia Camprubí, que va renunciar voluntariamente a una prometedora carrera literària per a convertir-se en l’ombra de Juan Ramón Jiménez. Un exemple sagnant és el d’Ernestina Champourcin, una singular veu de la generació del 27 tot i que el seu nom no apareixia a les classes de literatura espanyola. No és fàcil competir amb Juan Ramón, Lorca, Guillén, Cernuda, Salinas o Aleixandre, però el mateix Gerardo Diego, autor de l’antologia d’aquesta generació, va admetre que va tenir pressions, que va ignorar, per no incloure-la. »  Escriptores en l’ombra, nuestra nueva guía de audiovisuales.

Vicentet Llorens Poy

Este mes de marzo, Dossiers Vila-realencs, además de conmemorar el centenario de la muerte de José Nebot Pérez (1853-1914), rinden homenaje al escultor Vicente Llorens Poy (1936-2014), recientemente fallecido :
Josep Nebot i Pérez, un vila-realenc en la Renaixença / Emili M. Obiol Menero. Cadafal. 1998: maig, s.p.
Vicente Llorens Poy / José Salla Castillo. Limbo. 2013: nº 116 (des.), p. 17-19

Y, como siempre, no se pierdan nuestra sección de novedades para leer, ver y escuchar, actualizadas a 1 de febrero, las Efemérides del mes, que podrán descargar desde nuestro Baúl.

Anuncios